Bygga upp Kronoberg slotts ruin :)

Delade meningar om vänsterns ruin-förslag

Växjö 2010-07-15 | Uppdaterad 2010-07-15

 

Att bygga upp slottsruinen eller att inte bygga upp slottsruinen – det är frågan. Bland Smålandspostens läsare råder det delade meningar.

Carin Högstedt (v):s förslag till Regionförbundet Södra Småland att rekonstruera slottsruinen har skapat debatt bland Växjöborna. På smp.se har 1 440 besökare det senaste dygnet röstat om vad de tycker om förslaget. 49 procent tycker att det är ett bra förslag medan 44 procent tycker att man ska låta ruinen vara en ruin. 7 procent bryr sig inte. Signaturen Svensson skriver: "Ett bra förslag! I nuvarande skick är det bara en stenhög från fornstora dagar" och signaturen steff menar att det skulle bli lönsamt att renovera ruinen då den lockar turister och därmed ger klirr i kassan.
Många av argumenten emot förslaget handlar om att man inte bör slösa med skattepengar. Signaturen krille tycker att man ska satsa på skolorna i stället och Johnny påpekar att "nog måste det finnas bättre sätt att disponera våra skattepengar än att bygga borgar som påminner om svunna tiders förtryck".
Den fyndigaste kommentaren stod Johan G för: "Att vänstern skulle göra allt för att bevara borgarna hade jag aldrig trott!"
___________________________________________________________________________________________

Så skriver smålandsposten
Jette bra idé har alltid drömt om detta tycker jag själv :)

___________________________________________________________________________________________ 

Inblick ges i 1500-talets slott

Växjö 2010-07-15 | Uppdaterad 2010-07-15

 

Hur roade sig kungligheterna förr i tiden? Och hur såg de ut när det klädde upp sig till fest? Nu har besökare på Kronobergs slottsruin chans att få se hur Erik XIV:s paradvåning från 1500-talet såg ut.

Foto: Per-Erik Sandebäck


Karin Svensson har jobbat i två och en halv månad med att tillverka modellen av Erik XIV:s paradvåning som fanns på slottet på 1500-talet.

 

LäS MER

På onsdagen invigdes den modellen av paradvåningen som har tagits fram i samarbete mellan Smålands museum och skulptören Annika Svensson. Modellen föreställer ett besök som hertig Erik, senare Erik XIV, gjorde i januari 1559, strax efter att han blivit far till dottern Virginia.
– Han ville dels jaga och dels komma bort från dottern och dotterns mor, Agda Persdotter. Därför åkte han från Kalmar för att roa sig, berättar Håkan Nordmark som är museipedagog.
I ett år har Smålands museum jobbat med att ta fram fakta om hur paradvåningen såg ut, vilka kläder gästerna bar och vad de åt. Tack vare gamla listor där en hel del information om exempelvis vilka tallrikar som användes finns bevarade, samt utgrävningarna på 1920-talet, kan man vara ganska säker på att det såg ut som modellen visar. Dessutom har de som arbetat med projektet inspirerats av Kalmar slott som byggdes av samma byggmästare under samma period, till exempel när det gäller fönstren i röd ockrafärg.
– Det finns mycket som är väl dokumenterat från den här tiden och därför är det mycket troligt att det såg ut så här, säger Karin Nilsson som är antikvarie på Smålands museum.
Men Annika Svensson, som har arbetet med modellen i två och halv månad, har ändå fått gissa sig till en del.
– När det står att stolsdynorna är gula och gröna har jag fått gissa mig till exakt hur de såg ut. Men med hjälp av böcker och gamla målningar tror jag att jag har fått en ganska riktig bild, säger hon.
Syftet med projektet har varit att väcka historieintresset till liv och man vänder sig framför allt till barn. I framtiden hoppas Smålands museum på att kunna framställa modeller av andra delar av slottsruinen.
____________________________________________________________________________________________

Kronoberg slotts ruin idag
om man inte gör något nu så är allt bara en stenhög om 100 år!!
Bygg upp kronoberg slott!








Kronoberg slott 1500-talKronoberg slott som störst 1500-tal 

Kronobergs slott (Gammalsvenska: Kronobiergh) som numera är en ruin, ligger på en ö i Helgasjön.

Kronoberg tillhörde under medeltiden Växjö stifts biskopar. De tillbringade mycket av sin tid på slottet. Kronobergs slott drogs in till kronan av Gustav Vasa vid reformationen. På en holme nära stranden i Helgasjön började biskop Lars Michelson uppföra ett stenhus 1444. Danskarna förstörde det under kriget år 1469. Det byggdes åter upp efter freden 1472. År 1542 erövrades slottet av Nils Dacke, och återtogs först efter Dackefejdens slut året därpå. Slottet befästes sen av Gustav Vasa, särskilt 1547, och blev en stödjepunkt i denna del av Småland.

1569 bestämde Johan III att Kronoberg skulle befästas ytterligare, men det blev aldrig gjort. Följden blev att slottet 1570 intogs av danskarna och brändes. Senare förstärktes Kronoberg 1576-1580 och även av hertig Karl från 1596. Ändå erövrades det med lätthet av danskarna under Breide Rantzau i slutet av januari 1612, varefter det brändes ned på nytt.

Först 1616 började återuppbyggnaden, och ännu under Karl XI:s tid var Kronoberg i någorlunda bra skick. Därefter har det förfallit och är nu en fyrkantig ruin med torn i hörnen.


Kommentarer
Postat av: Ellen Holm

Hejsan! Jag undrar vem som har upphovsrätten till den tecknade bilden ? Jag skulle vilja få tillstånd att använda den i ett sammanhang kring ruinen. kontakta mig på ellen.holm(a)nsf.scout.se

2012-03-07 @ 10:55:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0